REJSEGUIDE TIL ILULISSAT

Velkommen til World of Greenlands univers. Her på siden finder du vores rejseguide til de bedste oplevelser i Ilulissat. Vi ejer selv alle lodges. Turene opereres enten af os selv eller andre håndplukkede, lokale operatører. Vi tager ansvar for din tur fra start til slut, og glæder os til at byde dig velkommen i Ilulissat.

Velkommen til Ilulissat

Ilulissat, tidligere kendt som Jakobshavn, blev etableret i 1741 og fungerer i dag som hovedbyen i Avannaata Kommunia, den nordlige kommune. Hele kommunen huser omkring 10.650 indbyggere, hvoraf Ilulissat alene har cirka 4.500 indbyggere og 1.500 slædehunde.

Beliggende omkring 300 km nord for polarcirklen, oplever Ilulissat midnatssol fra cirka den 20. maj til den 20. juli. Vintermørket sænker sig fra slutningen af november og varer indtil solen vender tilbage den 13. januar. I denne periode præsenterer himlen sig i smukke pastelfarver, mens noget af verdens fineste nordlys danser over horisonten.

Ilulissat er en perle i Grønland, beriget med unikke oplevelser som midnatssol, Indlandsisen, majestætiske isfjelde og dramatiske brækalvninger. Her kan man også beundre hvaler, sæler, slædehunde, permafrost og nordlys – en verden så fjern fra hverdagen, at det bliver til et eventyr.

Grønland er stort og rigt på smukke steder, men ingen steder formår at levere en så komplet oplevelse som Ilulissat ved Isfjorden. Med muligheder for helikopterture, bådseventyr, hundeslædekørsel og vandreture byder vi på en palet af aktiviteter i et område så enestående, at det blev indskrevet på UNESCO’s verdensarvsliste i 2007.

For de mest uforglemmelige oplevelser bevæger vi os uden for Ilulissat og har skabt tre unikke lodges, som bør stå øverst på enhver besøgendes “bucket-list” i Grønland. Dyk ned i den grønlandske kultur og historie, som er indlejret i byen og dens omgivelser.

Baglandet er en udsøgt skat, og om vinteren, når sneen dækker landskabet, åbner mulighederne sig for slædekørsel, snescooterture, skiløb og vandring gennem snedækkede skove.

Velkommen til Ilulissat – landet for eventyrlystne sjæle.

De 10 største oplevelser i Ilulissat

1

Gå til Sermermiut og Isfjordscentret

En gåtur til Sermermiut er et absolut must.
Du kan se isbjerge mange steder i byen, men de virkelig imponerende eksemplarer viser sig ved Sermermiut, cirka 20 minutters gang fra byens centrum. Udsigten ved Sermermiut tager pusten fra alle, som oplever dette spektakulære sted for første gang. Den etablerede gangbro gør turen overkommelig for før næsten alle, medmindre man er særligt gangbesværet. Turen kan gåg alene eller med en guide. På vejen tilbage til byen, er det oplagt at besøge Isfjordscentret - et visitor center med fokus på isen.

2

Overnat i Glacier Lodge Eqi

Glacier Lodge Eqi er måske den største totaloplevelse i Diskobugten.
Eqi gletsjeren er en af de største attraktioner i Diskobugten - og med god grund. Her kan du helt tæt på gletsjeren, der er kendt som "den kælvende gletsjer". Nogle tager på dagstur til gletsjeren, men den største oplevelser er uden sammenligning at overnatte i lodgen der. Glacier Lodge Eqi er en ægte vildmrks-lodge, og alle hytter har gletsjerudsigt. Men lodgen har også komfortable faciliteter som elektricitet, varmt bad, sauna og god restaurant.

3

Tag på Isfjordssejlads

På dit besøg i Ilulissat på du ikke snyde dig selv for en sejltur blandt isfjeldene.
Hvert år strømmer mere end 48 km3 is fra Ilulissat Isbræ ud i Isfjorden. Det er mængder, der kan være svære at forestille sig. Resultatet er enorme isfjelde, der kan blive flere hundrede meter på hver led og som strækker sig op mod 100 meter op over havets overflade. Isfjordssejladsen er tilgængelig hele året, og det er så heldigt, at isfjeldene er smukke og betagende i alle sæsoner og i alt slags vejr.

4

Besøg Igloo Lodge

Vores bud på den mest hyggelige og autentiske oplevelse.
Hvis du besøger Ilulissat i vinterperioden fra starten af februat til midten af april, bør Igloo Lodge stå allerøverst på din must-do-liste. Igloo Lodge er en totaloplevelse i Iluilssat's glitrende bagland, som inkluderer transport, ægte vildmarks-omgivelser, spændende udflugter, dejlig mad, hyggelig atmosfære, og ikke mindst muligheden for at overnatte i en ægte iglo. Alle igloer har et back op soveværelse inde i den varme hytte, så det er helt op til dig, hvor du vil sove.

5

Prøv en helikoptertur til Indlandsisen

Tag med på et sandt eventyr helt ind til den enorme gletsjer og Indlandsisen.
På heikopterturen flyver vi over Isfjorden hele vejen ind til "Sermeq Kujallaq", og lander ved kanten af Indlandsisen med bjergtagende udsigt over gletsjerlandskabet. Her holder vi 30 minutters ground stop, hvor vi har tid til at lære mere om gletsjeren og Indlandsisen, og til at nyde et glas champagne. Hvis man skulle vælge de bedste steder i verden at tage på helikoptertur, kunne denne surrealistiske kulisse være et godt bud

6

Overnat i Ilimanaq Lodge

Ilimanaq Lodge er grønlandsk luksus, afslapning og bygdestemning.
I Ilimanaq Lodge bor gæster i bungalows med udsigt over Diskobugten. Lodgens restaurant og reception er to af Grønlands ældste bygninger, som er smukt restaureret, og emmer af historiens vingesus. Ilimanaq Lodge er et pionerprojekt inden for grønlandsk turisme. Lodgen er opført i en lille bygd med kun 50 beboere. Projektet er startet i et samarbejde mellem kommunen, Realdania og World of Greenland. Formålet med projektet er at skabe liv i bygden og at bevare grønlandsk kulturarv.

7

Kør hundeslæde

Hundeslæden er et af de stærkeste ikoner for Grønland, og må prøves, hvis du besøger Ilulissat om vinteren.
Den Grønlandske Slædehund er en beskyttet race, som gennem tusindvis af år har tilpasset sig de barske, arktiske forhold. Hundeslæden har historisk set spillet en vigtig rolle for Inuits hverdag, og gør det stadig den dag i dag. Det er en vigtig del af kulturen, og derfor bør du helt klart prøve at køre hundeslæde, hvis du besøger Ilulissat om vinteren. Vi tilbyder flere forskellige ture med lokale kuske.

8

Tag på vandretur på den "Gule Rute"

En klassiker med faktastisk udsigt over isfjeldene, og med mulighed for at holde pitstop i den hyggelige tørvehytte-café Asimut.
Uanset om du er erfaren vandrer eller ej, så er det en skøn og overkommelig tur, både sommer og vinter. Turen gås på egen hånd, og ruten er tydeligt markeret. Man starter ved Isfjordscentret, og følger pynten rundt langs udmundingen af Isfjorden, hvor de største isfjelde findes. Hen mod slutningen af turen, kommer du forbi en gammel tørvehytte, som er omdannet til café - den perfekte afslutning på en herlig vandretur.

9

Tag på hvalsafari

At se havets giganter tæt på, er en kæmpe oplevelse, og højdepunktet for manges besøg i Ilulissat.
Hvalerne er fantastiske skabninger, og det er altid fantastisk at se dem, uanset om man har set dem 100 gange før. Kulissen for at tage på hvalsafari bliver ikke bedre end her ved Ilulissats isbjerge og krystalklare vand. Hvalsafari er en oplevelse, som bør stå på to-do-listen hvis du besøger Ilulissat mellem juni og september.

10

Se nordlys

Aurora Borealis, også kendt som nordlyset, er uden tvivl det mest spektakulære fænomen på nattehimlen.
Når mørke aftener indtræffer med en klar himmel, er der en magisk begivenhed, der ofte udfolder sig over Ilulissat – det betagende nordlys. Her, 300 km nortd for polarcirklen, er forholdene for at opleve fænomenet optimale. Der findes forskellige nordlysture, men det kan også opleves fra Igloo Lodge, eller på egen hånd.

Vejret i Ilulissat

Vejret i Grønland er meget kontrastfyldt. Fra sommerens midnatssol til vinterens totale mørke. 

Vintrene i Ilulissat er ekstremt kolde, med temperaturer, der kan dykke ned under -20 grader Celsius. Vinterperioden er et godt tidspunkt at se nordlyset.

Fra marts begynder solen for alvor at få fat, og lyset intentiveres. Foråret er generelt kendetegnet ved lange dage, og masser af sne. Temperaturerne her er mildere – omkring -10 grader. Til gengæld betyder lyset, at foråret ikke er det bedste tidspunkt, hvis man gerne vil opleve nordlyset.

Sommeren i Grønland løber fra juni – september. Her er klimaet tempereret med temperaturer omkring 5-10 grader Celsius. Om sommeren er der ingen sne, men til gengæld massere af is i bugten, og gode muligheder for sejlads og vandring.

Efteråret fra oktober-november er kendetegnet ved lange solnedgange, mørke aftener, og massere af nordlys. Der er ikke meget sne på det tidspunkt, men temperaturerne ligger ofte på -5 til -10 grader.

I Grønland bestemmer vejret, og det indretter man sig efter. Vejret er kontraktfyldt, og kan skifte fra den ene time til den anden. 

Hoteller i Ilulissat

Hotel Arctic

4 stjernet hotel med Ilulissats bedste udsigt. Alle værelser har udsigt over byen og Isfjorden.

Hotel Ilulissat

Central beliggenhed i midten af byen, og god udsigt fra restauranten.

Hotel Hvide Falk

Centralt beliggende hotel med havudsigt og en god restaurant.

Hotel Icefjord

Beliggende i den rolige ende af byen. Alle værelser har havudsigt.

Hotel Nuka

Centralt beliggende hotel i den budgetvenlige kategori.

Hotel SØMA

Prisvenligt hotel, beliggende i gåafstand til bymidten.

Sådan kommer du til Ilulissat

1

Air Greenland flyver fra Danmark til Kangerlussuaq. Fra Kangerlussuaq omdirigeres man i mindre propelfly ud til slutdestinationen – fx Ilulissat. Flyvetiden fra København til Kangerlussuaq er ca. 4,5 time, og fra Kangerlussuaq til Ilulissat tager det ca. 45 minutter. Når du ankommer i lufthavnen, kan du praje en taxi ind til byen – der er kun 4 km. 

2

Air Greenland og Icelandair flyver fra Keflavik på Island direkte til Ilulissat i nogle perioder af året. Flyvetiden er ca. 3,5 time.

World of Greenland
Fredericiaip’ Aqq. 4
3952 Ilulissat

Tlf.: +299 94 43 00
Email: info@wog.gl

Sværheds­grader
1: Let

En let tur betyder at man skal kunne gå et par kilometer i lettere kuperet terræn. Som at gå en tur i skoven, på de store stier, med en lille afstikker i ny og næ. Man skal også være mobil nok, til at kunne stige ombord på en båd, selvom det måske gynger lidt.

2: Moderat

Tilgængelig for alle med godt helbred, og som er vant til terrængående gå- og vandreture. Når det drejer sig om slædeture, kalder vi det moderat, da det kan være du skal af slæden og gå/løbe ved siden af. Dertil kommer, at du skal have en sund ryg, da der kommer bump og slag undervejs.

3: Ufordrende

På en udfordrende vandretur skal du kunne gå op og ned af nogle stejle bakker. Det kan også være, at du skal gå på løse sten og krydse vandløb, samt gå på sne og is. Guiden skal selvfølgelig nok hjælpe dig. Indebærer vandring med rygsæk. Når udfordrende anvendes i forbindelse med slædeture, er det fordi, det forventes at du kan gå/løbe efter slæden op af bakker, hvis der er behov for dette. (fortvivl ikke man kan få en hjælpende hånd, ved at holde fast i slæden). 

4: Krævende

På en krævende vandretur, forventer vi, at du er i en god fysisk form. Det betyder at du kan gå langt i op til flere dage, og at du kan forcere mange højdemeter i løbet af dagen. F.eks. vores vandretur til Indlandsisen, hvor 1000 højdemeter og 20 km skal forceres på en dag. Krævende vandreture indebærer vandring med egen rygsæk.

5: Anstrengende

Ekspeditions niveau, kræver en betydelig indsats og udholdenhed. Kun egnet for folk i rigtig god fysisk form.

Besøgende til Glacier Lodge Eqi

Glacier Lodge Eqi, er beliggende på fjeldet 100 m over vandet. Vi anbefaler derfor at bagage medbringes i en rygsæk, da stigningen ikke gør det muligt at medbringe en kuffert. Bemærk, at landgangen ikke er handikapvenlig. Alle vandreture i Eqi, samt vandring på egen hånd bør betragtes som fjeldture der går fra udfordrende til meget krævende.

Ilimanaq Lodge

World of Greenland
Fredericiaip’ Aqq. 4
3952 Ilulissat

Tlf.: +299 944300
Email: info@wog.gl

World of Greenland
Fredericiaip’ Aqq. 4
3952 Ilulissat

Tlf: +299 94 43 00
Email: info@wog.gl